perjantai 16. lokakuuta 2015

Hiuksen kasvu

Aiemmassa postauksessa kertoilin hiuksen rakenteesta, tällä kertaa päätin kertoo hiuksen kasvusta.

Hiuksen kasvu ja kasvuvaiheet

Hiuksemme kasvavaa kuukaudessa keskimäärin noin 1 sentin verran ja päivässä noin 0,5mm. 
Jokainen päässämme oleva hius kasvaa juuritupesta, jokainen hius omasta juuritupestaan.  Juuritupen sisällä oleva hiusnysty muodostaa uusia hiussoluja ja uudet solut  työntävät vanhoja soluja tieltään ja pois juuritupesta, jolloin hius kasvaa.

Hiuksen kasvuun kuuluu oma elinkaarensa, tämä elinkaari jakautuu kolmeen eri vaiheeseen, joka alkaa hiuksen kasvamisella ja päättyy hiuksen irtoamiseen hiustupesta. Hiuksen elinkaarta voidaan myös kuvata syklinä ja hius ehtii ihmisen elämän aikana toistamaan tämän syklin noin 25 kertaa. 
Hiuksen kasvun vaiheet etenee seuraavasti:

1. Anageeninen kasvuvaihe eli aktiivinen kasvuvaihe; 

Noin 90% ihmisen päässä olevista hiuksista on tässä vaiheessa. Tämä vaihe kestää henkilöstä riippuen 1-10 vuotta, mutta keskimäärin 3-4vuotta. Tuona aikana hiukset kasvavat päivässä noin 0,3mm.

2. Katageeni (kutsutaan myös regression vaiheeksi) vaihe eli passiivinen kasvuvaihe:

Hiussolut lakkaavat vähitellen jakautumasta ja keratinisoituvat eli kovettuvat. Tämä vaihe kestää yleensä 2-3 viikkoa.

3. Telogeeninen vaihe eli lepovaihe;

Kestää yleensä keskimäärin 3-4 kuukautta, jonka aikana hius lakkaa kasvamasta ja irtoaa uuden anageenisen hiuksen tieltä.

Hiuksistamme 10-15% ovat tässä vaiheessa. 

Kaikkien hiusten elinkaaren vaiheitten jälkeen alkaa uusi vaihe joka on nimityseltään  neogeeninen vaihe, jolloin kantasolujen aktiivisuus saa hiuksen jälleen kasvamaan ja uuden kasvuvaiheen alkamaan. Periaatteessa sama sykli alkaa aina uudestaan ja uudestaan samalla tavalla mutta uudella hiuksella.  

Kuva täältä

Ihmisen hiuksen kasvu ei ole säännöllistä taikka synkronoitua toimintaa, siksi jokainen päässämme oleva hius ei ole samaan aikaan samassa kasvuvaiheessa vaan jokainen hius saavuttaa oman kasvuvaiheensa eri aikoina.

Lisää hiuksista ja sen kasvusta tms. voi lukea täältä. Ite tein tän postauksen ton linkin ja koulussa käytössä olevan hiukset- kirjan avulla. Nyt siis säkin tiiät miten sun hiukset suunnilleen kasvaa ja mikä siinä niin sanotusti kestää :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti