torstai 15. lokakuuta 2015

Hiuksen rakenne

Kaikki tietää ja näkee hiuksensa joka päivä, ellei oo kalju. Hiukset on ihan pikkasen monimutkasempi juttu ku se miltä ne näyttää ulkosesti, nimittäin niinku esimerkiksi ihmisellä tai muulla esimerkiks talolla on omat rakenteensa tai asiansa mistä muodostuu niin hiuksellaki on oma rakenteensa mistä se muodostuu.

Hiuksen rakenne koostuu kolmesta eri kerroksesta, ja ne kerrokset ovat:

Pintakerros eli suomukerros (Cuticle) 
Muodostaa hiuksen uloimman ja silmällä nähtävän osan, se muodostuu yhdestä kerroksesta suomumaisisia keratinosyyttejä, jotka ovat orvaskeden runsain solutyyppi. Pintakerroksen tehtävänä on suojata hiuksen sisäkerroksia ulkopuolelta tulevilta vaaroilta.

Vahingoittumatton pintakerros muodostaa hiuksen ympärille valoa heijastavan rakenteen, joka saa hiuksen kiiltämään. Hiuksen kiilto siis kertoo hiuksen terveydestä.

Huonokuntoinen pintakerroksen tarkoitus suojata hiusten sisäkerroksia vähenee tai pahimmassa tapauksessa jopa vähenee ja tuolloin pintakerros päästää itsestään lävitse kemikaaleja ja esimerkiksi föönatessa tulevaa kuumaa ilmaa hiuksen muihin kerroksiin, jonka seurauksena hiukset näyttävät haurailta, haaleilta ja kiiltämättömiltä.

Kuitukerros eli cortex
Hiuksen keskimmäinen kerros, joka antaa hiukselle sen elastisuuden, kestävyyden, vahvuuden ja paksuuden. Tämä kerros kattaa myös 90% hiuksen painosta. Kuitukerros koostuu keratiini-proteinii ketjuista ja väriaineista. Kuitukerroksessa oleva melaniini määrää hiuksen värin ja kuitukerroksessa on kahdenlaisia väripigmenttejä.

Feomelaniini →  Lämpimän värinen, keltainen, punainen tai oranssi väripigmentti.

Eumelaniini → Harmaa tai ruskea väripigmentti

Yhdessä nämä pigmentit muodastavat hiuksen värin.

 Ydin eli medulla soluväliaine (CMC)
Pitää hiuksen eri osat kasassa. Koostuu keramideista ja rasva-aineista. Ydin kerroksen tarkkkaa tehtävää ei vielä tunneta. Ydin on hiuksen ontto osa.

Hiusten hoitoja tehdessä näistä kerroksista voidaan vaikuttaa pintakerrokseen ja kuitukerrokseen. Pinta kerrokseen ja sen ulkonäköön voidaan vaikuttaa erilaisilla tuotteilla, jotka lisäävät esimerkiksi hiusten kiiltoa taikka korjaavat hiusta, jolloin hius näyttää juuri pinnalta terveeltä ja eloisalta. 

Hiukseen ja sen kuntoon ei voida vaikuttaa muuten kuin kohentamalla sen ulkonäköä ja harjattavuutta, kuitukerrokseen voidaan  vaikuttaa tekemällä hiusten tehohoito ja käyttämällä hoidon yhteydessä lämpöä, joka tavallaan avaa pinta kerrosta jonka ansiosta hoitoaine pääsee vaikuttamaan seuraavana olevassa kerroksessa eli kuitukerroksessa.


Ja kuten arvata saattaa, näitä kerroksia ei nää paljain silmin, vaan mikroskoopilla. Hius on aika mielenkiintonen asia loppujen lopuks. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti